it Zöldnet

    Tájékoztatás FEDREE projekt záró konferenciájáról és sajtótájékoztatójáról

 

A Fenntartható Fejlődésért Egyesület 2012. augusztus 29. napján a FEDREE záró konferenciát tartotta a nagykanizsai Zöld Energia Központban.

A FEDREE projekt a Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 második felhívásának keretében nyert uniós és hazai támogatást, amely projekt összértéke 228.382,00 euró. A Projekt Vezető Partnere Eszék városa (Grad Osijek), míg a két magyar partner a Fenntartható Fejlődésért Egyesület és Européer Alapítvány. A projekt időszak 2011.09.01-től 2012.08.31-ig tartott.

A projekt fő célja Eszék város és környéke valamint Zala Megye, a határ menti régiók gazdasági fejlődésének ösztönzése, ennek eszköze a külföldi befektetők idevonzása és az export ösztönzése, különös hangsúllyal a tiszta és megújuló energiaforrásokra és a környezetvédelemre. A projekt célcsoportja elsősorban a vállalkozói szféra, de ugyanúgy előnyt élveznek az önkormányzatok, civil szervezetek, és a programterület lakossága egyaránt. A projektet azért egy határon átnyúló együttműködés keretében valósítottuk meg, mivel ez a legjobb mód a közvetlen külföldi tőkebefektetések és az export támogatására, hogy új üzletek kötessenek, és új munkahelyek keletkezzenek. A partnerek célja, hogy a tapasztalataikat egyesítsék ebben az innovatív szektorban, és ezzel Eszék környéke, Zala megye és az egész határ menti régió gazdasági haszonra tegyen szert.

Az augusztusi záró konferencia ennek a projektnek a tevékenységeit és eredményeit foglalta össze. Sajnos az eredetileg tervezetthez képest Burján Emese, a Fenntartható Fejlődésért Egyesület elnöke nem tudott részt venni a záró konferencián, így ezt a feladatot Dr. Ivelics Ramón, a projekt munkatársa látta el, aki üdvözölte a vendégeket és megnyitotta a záró konferenciát.

Elsőként Zvonimir Prgomet Eszék városától tartott előadást és bemutatta a teljes projektet, mint a FEDREE Vezető Kedvezményezettjének képviselője, és a város projektrészének tevékenységeit is bemutatta. Külföldi road show-ok (München és Bécs) keretében mutatták be a projektet és népszerűsítették a határ menti régiót és annak gazdasági potenciálját, a gazdaság élénkítése érdekében több workshopot tartottak Eszéken is, továbbá üzletember-találkozókat szerveztek. Ezután Dr. Ivelics Ramón bemutatta a Fenntartható Fejlődésért Egyesület tevékenységeit a vendégeknek, különösen a megújuló energia adatbázist, amelynek célja a határ menti megújuló energiával foglalkozó szervezetek összegyűjtése, ahol kapcsolatba tudnak lépni egymással. Ezen túl workshopokat és tanulmányutat szervezett az egyesület, amelyek során a megújuló energiák gyakorlati alkalmazásával ismerkedhettek meg a résztvevők. Az utolsó előadó Jamniczky Zoltán, az Européer alapítvány elnöke volt, aki bemutatta az alapítvány tevékenységeit, amelynek keretében több tanulmány elkészítését vállalták, amely Zala megye gazdasági fejlődését szolgálja, illetve tréningsorozatot tartottak ennek bemutatására. A záró konferenciát egy svédasztalos ebéd zárta.

A záró konferenciáról szóló videó az alábbi linken érhető el: http://kanizsatv.hu/hirek/7351/horvat-magyar-projektzaro-a-megujulo-energiaforrasok-jegyeben/