it Zöldnet

    CHREN - Croatian Hungarian Renewable Energy Network

CHREN - HORVÁT MAGYAR MEGÚJULÓ ENERGIA HÁLÓZAT

A Magyarország – Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési ProgramIII. felhívására válaszolva nyertünk támogatást a CHREN „horvát-magyar megújuló energiahálózat kialakítása” elnevezésű projekt megvalósítására 2013. február 1 és 2014. január 31 között. A program a megújuló energetikai kutatás-fejlesztési- és oktatási hálózatot hivatott megalapozni a határ menti együttműködési régióban, valamint bővíteni a projekt partnerek és a célcsoportok lehetőségeit a megújuló energiaforrások hasznosítása és fejlesztése területén.

A partnerek sikeres együttműködése, a közös projektmegvalósítás, humánerőforrás, közös finanszírozás, illetveprojekt-végrehajtás biztosítja, hogy a projekt eredményei hatással lesznek a határ mindkét oldalára.

A CHREN CÉLJAI ÉS FELADATAI

-  Zöld beruházások bevonzás

- Harmadik országok piacára való kivitel támogatása

- A megújuló energiaforrásokban és a környezetben rejlő lehetőségek felismerése, elemzése és azonosítása a határokon átnyúló területen.

A határ menti régióban széles körű lehetőség nyílik a megújuló energiaforrások kihasználására. A megújuló energia szektor fellendítéshez tudásplatformra, és a határ menti megújuló energiaforrás hálózat létrehozására van szükség. 

 

Tisztelettel meghívjuk a

„Zöld Zala” – Megújuló energia projektek Zala megyében című workshopra

Helyszín: Zöld Energia Központ - 8800 Nagykanizsa, Bajcsy – Zsilinszky E. u. 106/A.

Dátum: 2013. október 29. 10.00 – 14.00 óráig

A Fenntartható Fejlődésért Egyesület rendezvényén olyan kiváló példákkal ismerkedhetnek meg többek között, mint a Budapesti Gazdasági Főiskola zalaegerszegi intézménye „Zöld Kampusz” projektje, vagy a Zalavíz Zrt. biogáz projektje, amely többek közt nagyban hozzájárul a zalai megyeszékhely közösségi közlekedésének környezetbarát átalakításához. Bemutatkozik a Napkorona Bajnok település Nagypáli, és megismerkedhetnek a ZöldSzempont lakossági tanácsadó szolgáltatással is.

Rendezvényünkön képviselteti magát projektpartnerünk, a horvát Eszék város önkormányzata.

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Kérjük a mellékelt jelentkezési lapot kitöltve 2013. október 24. 15.00 óráig jutassa el a gyurik.agnes@mapellet.hu e-mailcímre.

A korlátozott létszám miatt a regisztrációs kérelmek a beérkezésük sorrendjében kerülnek feldolgozásra.

 

 

2013. 05.03. 

Tudástranszfer – Legjobb gyakorlat átadása a Zöld Energia Központban című workshop, mely a HUHR/1101/2.1.3/0001 aonosítószámú pályázat keretében valósult meg.

Burján Emese, a Fenntartható Fejlődésért Egyesület elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd bemutatta a Zöld Energia Központot. Ezt követően elsőként Dr. Németh Kornél a Nagykanizsai Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. projektmenedzser asszistense beszélt a Települési energiaellátás innovációs kihívásairól.  A Pellet – pellet gyártás – pellet fűtés témája következett, melyet Burján Zoltántól a Pannon Pellet Energiaszolgáltató Kft. ügyvezetőjétől hallhattunk.  Az előadások sorában Jakab Andrea a Magyar Pellet Egyesület irodavezetője következett, aki a Regionális Pellet Klasztert mutatta be, melynek elsődleges céljai: a pellettel kapcsolatos ismeretterjesztés Magyarországon, ágazati szereplők piaci lehetőségeinek feltérképezése. A délutáni program keretében pedig a magyarszerdahelyi tehenészet pellet alapú hőközpontját tekinthették meg a workshop résztvevői.

 

 

2013. 10. 29. – „Zöld Zala” – Megújuló energia projektek Zala megyében című workshop

Minden zöld projekt, minden jó, alternatív energiahasznosítási ötlet mögött van egy-két-három lelkes ember. Ők viszik vállukon az ügyet, talpalnak, szervezik, meggyőzik a kisebb-nagyobb közösségeket, hogy ez a jövő. Zöld szív és nyitottság jellemez bennünket.” Ezzel a gondolattal köszöntötte Burján Emese, a Fenntartható Fejlődésért Egyesület elnöke a Zala megyei megújuló energia projekteket bemutató konferenciát. Ez a rendezvény egyik állomása a Magyarország – Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programon belül támogatott CHREN projektnek, mely egy közös megújuló energiahálózat megalapozását tűzte ki célul (HUHR/1101/2.1.3/0001).A közös munkában Magyarországot a kanizsai Fenntartható Fejlődésért Egyesület képviseli, míg horvát részről az eszéki Josip Strossmayer Egyetem, valamint Eszék város önkormányzata a partner. Az egyetem hallgatói állították össze azt a füzetet, melyet a konferencián mutattak be, s mely az alternatív energia hasznosítás lehetőségeit veszi számba. A tanácskozáson mások mellett bemutatkozott a Budapesti Gazdasági Főiskola zalaegerszegi Gazdasági Karának Zöld Kampusz programja, a kanizsai ZöldSzempont Lakossági Tanácsadó iroda. Nagypáli község polgármestere, Köcse Tibor a nem csak hazai, de nemzetközi szakmai elismerések sorát magáénak tudó település megújuló energiákat hasznosító mindennapjaiba adott bepillantást.

 

MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK TANANYAG

 

Dokumentumtár